Dünya Diyabet Günü! Peki diyabeti ne kadar tanıyoruz? Diyabet nedir?

Sağlık
dünya-diyabet-günü

Diyabet halk arasında Şeker Hastalığı olarak bilinmektedir. Diyabet hastalığı pankreasın vücut için yeterli seviyede insülin üretememesi ya da üretilen bu insülinin vücut tarafından tam anlamıyla kullanılamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu olay sonucu yüksek kan şekeri vücutta meydana gelir. Diyabet hastalığının 3 temel tipi bulunmaktadır. Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet. 

Tip 1 Diyabet Nedir? 

Tip 1 diyabet, vücudumuzun yeterli miktarda insülin hormonu üretememesidir. Bu durumda vücut kan şekerini kontrol edemez. Kontrol edilmeyen kan şekeri çok yüksek değerlere ulaşabilir. Kanda aşırı derecede yükselen şeker yani glikozu kontrol etmek için doktorların gözetimi ve önerisi doğrultusunda günlük olarak insülün enjeksiyonuna ihtiyaç duyarız. Tip 1 diyabet genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkmakatadır. 

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet, yine kandaki glikoz seviyesinin çok yüksek olmasına neden olmaktadır. Vücudumuz normal olarak üretilen insüline karşı direnç kazanır. Bu da kandaki şekerden faydalanmaması durumuna sebep olur. Hareketsiz bir yaşam, sporsuz kalmak, aşırı kilo, stres, ilerleyen yaş veya genetik Tip 2 diyabetin sebepleri arasındadır. Tip 2 diyabet kendini saklayabilen bir türdür. Dolayısıyla ailenizde şeker hastası var ise sizin de düzenli kontrol yaptırmanızda ve spor yapmanızda faydaa var.

Gentasyonel Diyabet Nedir?

Gentasyonel diyabet hamile kadınlarda şeker hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Bu durum hamileliğin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkmaktadır. Hamilelikten önce veya hamileliğin ilk zamanlarında pankreas hücreleri yeterli insülin salgılayabilirken sonlara doğru bazı kişilerde yeterli seviyede salgılayamaz. Bu da gestasyonel diyabeti doğurur. Genellikle 30 yaş üstünde ve fazla kilolu olan hamileliklerde rastlanmaktadır.

Gizli Şeker Nedir?

Normal şartlarda kişinin kan şekeri düzeyi normal seviyeden fazla olduğu duruma denmektedir. Gizli şeker ya da pre-diyabet olarak tanımlanır. Genellikle bu kişilerde 10 sene içinde diyabet kendini tip 2 olarak gösterir.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 

Diyabet hastalığınızın olup olmadığını nasıl fark edebileceğimizi aşağıda madde madde anlattık; 

  • Öncelikle aile yapınıza dikkat etmenizde fayda var. Çünkü diyabet genetik yolu ile yeni nesillere aktarılan bir hastalıktır. 
  • Pankreasa bağlı hastalıklara dikkat edin. Pankreasınızda oluşabilecek hastalıklar ileride veya hemen etkisini göstererek sizi diyabet hastası yapabilir.
  • Obezite, diyabet hastalığının en çok sevdiğidir. Kilonuza dikkat edin.
  • Hareketsiz yaşam, sporsuz bir hayat mutlaka diyabeti beraberinde getirecektir.
  • İleri seviye yaşlar doğal olarak pankreasımızın yeterli seviyede insülin üretememesine ve dolayısıyla diyabet hastalığına sebep olacaktır.
  • Hamilelik durumu gestasyonel diyabete sebep olabilir. Dikkat edilmez ise ilerleyen zamanlarda tip 2 diyabete çevirebilir.

Diyabet Yeni Hastalıklara Yol Açar mı?

Elbette diyabet yeni hastalıklara yol açmaktadır. Diyabet kandaki glikozun artması ile oluşmaktadır. Kan vücudumuzda her organa ve hatta deri altımıza kadar iletilmektedir. Bu sebeple değerli kötü bir kan vücudumuzdaki her organı bozabilir. Başlıca hastalıklar ise şu şekildedir;

  • Kalp ve damar hastalıkları
  • İnmeler
  • Göz hastalıkları
  • Böbrek yetmezliği
  • Erkeklerde cinsel problemler
  • Diyabetik ayak
  • Sinir sistemi hastalıkları

Puan Verin!

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi:
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept