2023’de Borsa Maliyet Hesaplama Nasıl Yapılır?

Finans
pexels-photo-45112.jpeg

Borsa maliyet hesaplama, hisse senedi alıp satma işlemlerinde önemli noktalardan biridir. Ortalama maliyet, herhangi bir hisse senedinin ne kadar maliyet ile alındığını açıklamaktadır. Bir hisse senedinin değeri düştüğü zaman tekrar alınır ise ortalama maliyet de düşmektedir. Bununla beraber ortalama maliyet ne kadar düşük olur ise bu hisse senedinden o kadar kar yapmak söz konusu olabilecektir.

Borsa kaplanı ve borsa kahini gibi kişilerin de üzerinde durduğu detaylardan biri de maliyet olmaktadır. Hisse senetleri borsa ortamında alınıp satılan sermaye payları şeklinde bilinir. İlgili hisseler borsada değer kaybederek ya da değer kazanarak yatırımcı bireylere para kazandırmaktalar. Bir hisseye yatırım gerçekleştirmiş bireyin amacı bu hisseyi yüksek bir tutardan satarak kar yapmaktır. Fakat farklı dönemlerde farklı düzeylerde hisse almış bireylerin borsa maliyet hesaplama yaparak gidişata yön vermeleri gerekir. Peki, bu hesaplama nasıl yapılabilir?

Borsa Maliyet Hesaplama Nedir?

photo of person holding smartphone
Photo by Anna Nekrashevich on a href="https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-holding-smartphone-6802042/" rel="nofollow">Pexels.com/a>

Hisse senetlerini farklı dönemlerde farklı değerler ile alabilirsiniz. Portföy oluşturan bireyler hisse senedi ortalama maliyet hesaplama gerçekleştirerek portföylerinde bulunan hisselerin ne kadar maliyette olduğunu bulabilirler. Bu sayede hisselerini kar payı ile satabilirler.

Borsa maliyet hesaplama yapmadan evvel bilinmesi gereke bir kavram bulunmaktadır. Bu da lot kavramı olmaktadır. Lot kavramı, hisse senedi maliyet hesaplama formülünde yer alır. Borsa işlemlerindeki birimi ifade eder. Kısacası hisse senedi alıp satma işlemlerinde lot hesabı ile alım satım yapılmaktadır. Bir lot ise bir hisse senedine karşılık gelmektedir.

Borsa Maliyet Hesabı Nasıl Yapılır?

Borsada işlem yapacaksanız, maliyet hesabı hakkında bilgili olmanız gerekir. Borsa maliyet hesaplama için özel bir formül bulunmaktadır. Bu formül şöyle açıklanabilir:

(Lot sayısı x birim tutar) + (lot sayısı x birim tutar) + ….. / Toplam lot sayısıdır.

İlk olarak her bir hisse senedi ne kadar maliyet ile alındı ise toplanmaktadır. Ardından ortaya çıkan bu toplam tutar lot sayısına bölünmektedir. Meydana gelen sonuç bir hisse senedinin ortalama ne kadar değere alındığıdır. Kazanç sağlamak adına ortalama maliyetin üzerindeki değerden satış yapmak önemlidir.

Puan Verin!

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi:
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept